03/766.49.05 Maak een afspraak

Bekkeninstabiliteit is een klacht die voorkomt bij o.a. zwangere vrouwen. Het kan ook ontstaan ten gevolge van een ongeval (letsel aan bekken/lage rug).

Onder bekkeninstabiliteit in de zwangerschap verstaan we het verschijnsel waarbij de normale vergrote beweeglijkheid van het bekken gepaard gaat met pijn en bewegingsbeperking. In de zwangerschap verslappen de bekkenbanden onder invloed van hormonen. Hierdoor komen de bekkengewrichten iets uit elkaar te liggen. Dit is nuttig en nodig voor de bevalling, want zo komt er meer ruimte in het baringskanaal. Meestal merkt een zwangere vrouw weinig van dit natuurlijke proces, hoogstens geeft het in gevorderde zwangerschap wat problemen laag in de rug. Soms geeft de toegenomen beweeglijkheid van het bekken duidelijke pijnklachten en bewegingsbeperking. Dit noemen we "bekkeninstabiliteit".

Bekkeninstabiliteit wordt vaak verward met symfysiolyse. Symfysiolyse betekent een extreem losse verbinding tussen de twee schaambeenderen. Deze extreme vorm van bekkeninstabiliteit komt zeer weinig voor.

Klachten van bekkeninstabiliteit kunnen al vroeg in de zwangerschap optreden. De vrouw krijgt vooral pijn bij het schaambeen, in de onderrug, billen, liezen en/of bovenbenen. Vooral bij plotse bewegingen treedt pijn op en bij het langer volhouden van bepaalde houdingen (staan, liggen, zitten) of bewegingen (lopen, fietsen). Soms kan de pijn ook enige tijd na de activiteiten. Bij vermoeidheid worden de klachten vaak erger.

Een echte oorzaak van bekkeninstabiliteit is niet bekend. Elke zwangere vrouw heeft te maken met de hormonale invloeden, waardoor de bekkenbanden verslappen. Maar waarom de ene wel klachten krijgt en de andere niet, is onduidelijk. Waarschijnlijk speelt ook mee dat zwangere vrouwen tegenwoordig een drukker leven leiden dan vroeger: baan, huishouden, gezin. Hierdoor bewegen zij net zo veel als voor de zwangerschap, terwijl hun lichaam rust nodig heeft. Er is sprake van een verstoorde balans tussen belasting en belastbaarheid.

De kinesitherapeutische behandeling:

Het doel is het herstel van de balans tussen belasting en belastbaarheid. Dit betekent een evenwicht tussen wat het lichaam kan en wat het vraagt. Dit kan o.a. door:

  • Geven van goede informatie. Wat is bekkeninstabiliteit en wat zijn de gevolgen?
  • Vergroten van de stabiliteit in de bekkenregio d.m.v. een gedoseerd individueel oefenprogramma ter versterking van buik-, bil-, rug- en bekkenbodemspieren
  • Het geven van houdings- en bewegingsinstructies
  • Adviseren van het gebruik van hulpmiddelen (bijvoorbeeld een bekkenband)